Veel te doen, maar wel veilig

Sven Asijee, directeur Wij Techniek

In 2023 staan er veel uitdagingen op de Nederlandse agenda die direct raken aan ons vak. Denk aan de energietransitie, de verdere digitalisering en robotisering, maar ook de toenemende vraag aan ondersteunende techniek in de zorg. Uitdagingen die elke dag in het nieuws komen en waarvoor een vanzelfsprekend antwoord wordt gezocht in de techniek. En dat geeft druk, zeker op een krappe arbeidsmarkt.

CONNECT2030

Het recent verschenen CONNECT2030 geeft zicht op de impact van techniek, voor een Nederland dat op weg is naar 2030. Een onderzoek naar de techniek van de toekomst. Naast het overkoepelende thema Toekomstbehendigheid zijn er vijf centrale thema’s die aan bod komen, waaronder de mensen die werken in de techniek, mooi verwoord als the human capital agenda. Mensen zijn het kapitaal van elk bedrijf. Mensen maken het verschil en zorgen ervoor dat jouw opdrachtgevers tevreden zijn. Ze denken mee. Ze zijn creatief. Ze zijn servicegericht, innovatief en maatschappelijk relevant. De vakmensen in een bedrijf zijn de sleutelpersoon voor de maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen. Maar met die centrale rol van medewerkers ligt er ook een verantwoordelijkheid voor de leidinggevenden en werkgevers. Met de krapte op de arbeidsmarkt, is de werkdruk soms best hoog. Er moet veel gebeuren, met altijd de volgende klus om de hoek. En met die hoge werkdruk liggen er risico’s als het gaat om veilig en gezond werken.

 

Meer risico?

Te hoge werkdruk kan leiden tot minder werkplezier en werkstress. Als er stress is of te lang duurt, leidt dat tot stressklachten. Stressklachten zijn er in alle soorten en maten en variëren van vermoeidheid, hoofdpijn en maagklachten tot pijn op de borst en slaapproblemen. De kans op slecht functioneren en verzuim neemt toe en dat heeft een direct effect op veilig werken. Hoe alert ben je? Hoe zeer werk je op routine in plaats van met oog voor de situatie van het specifieke moment? De veiligheidsrisico’s kunnen op een krappe arbeidsmarkt groter zijn, maar niet minder beheersbaar voor werkgevers. Veiligheid is een cultuur. En een cultuur binnen een bedrijf is een opgave voor werkgevers én medewerkers. En als je er met elkaar voor wilt zorgen dat iedereen aan het einde van de dag weer veilig thuis is, is dat een kwestie van doen.

Cultuur

Het UWV presenteerde eind 2022 een onderzoek waaruit bleek dat ruim de helft van werkgevers een hogere werkdruk ervaart door de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens 54% van de werkgevers is in 2022 de werkdruk gestegen en 93% van de werkgevers verwacht dat de werkdruk in 2023 gelijk blijft of zelfs toe gaat nemen. Dat vraagt om actie. De cultuur van “we werken veilig of we werken niet” moet het uitgangspunt zijn. En dat vraagt om openheid, een luisterend oor, een open houding. Tijd nemen voor het gesprek over veilig werken hoort daarbij. Maar ook het besef dat veiligheid betekent dat er oog is voor het individu en van grensoverschrijdend gedrag geen sprake is.

 

ArboTechniek

Het mooie is dat u dit allemaal als werkgever, leidinggevende of medewerker niet alleen hoeft te doen. Vanuit ArboTechniek staan we in 2023 weer voor u klaar. Met advies van onze adviseurs, met handige checklists, een Veiligheidsapp die overal gebruikt kan worden, toolboxes, actuele informatie op de webstie, webinars, praktijkdagen en meer. Want veiligheid in de sector is van iedereen. En we koesteren het thema allemaal. Want iedereen wil ’s avonds veilig thuis komen om terug te kijken op een dag met prachtig werk waarbij écht naar elkaar wordt omgekeken!