Soms heb je gewoon een specialist nodig

Een column van Guy van der Valk, Regiomanager bedrijven bij Wij Techniek

Drukke tijden bij de bedrijven. Eerst was er natuurlijk de hectiek van corona. Nederlanders werkten massaal thuis, maar de vakmensen van de techniek gingen nog steeds op pad. De vraag naar vakmanschap was groot. En nu Nederland zich weer verder opent, doen nog meer opdrachtgevers een beroep op onze vakmensen. Omdat thuiswerken normaler wordt en de bedrading dus op orde moet zijn. Omdat mensen écht willen bijdragen aan het voorkomen van de volgende crisis: de klimaatcrisis. En ja, dan zet je vol in op de energietransitie. Omdat juist de techniek aan zet is als het gaat om een toekomstbestendige samenleving.

 

En dan is het fijn dat je als bedrijf een beroep kan doen op experts die je kunnen helpen om je werk ook veilig te doen. Dat hebben de adviseurs ArboTechniek wel laten zien in de afgelopen periode. Vooral voor de midden- en kleinbedrijven die het druk hebben met de dagelijkse werkdruk, maar ook duidelijk een verantwoordelijkheid voelen om hun medewerkers elke avond veilig thuis te laten komen. Zij willen graag een steun in de rug. Vanuit de branchecoaches werden ze gewezen op de mogelijkheid van ondersteuning en daar werd goed gebruik van gemaakt.

 

Veilig werken kreeg daarmee een hogere prioriteit. Niet dat men hier voorheen geen aandacht aan besteedde, maar met de experts werden de puntjes op de i gezet. De waan van de dag (en vaak een volle orderportefeuille) even terzijde zetten en stilstaan bij alle facetten van veilig en gezond werken. Werkgevers zijn enthousiast over deze vorm van ondersteuning. Gewoon met een expert door je bedrijf lopen en even alle punten doornemen. Of die RI&E eens goed invullen en alle vragen kunnen stellen die je toch al wilde stellen. Laagdrempelig en open. Gewoon omdat het kan. Omdat de ruimte er is. Een gratis advies om je mensen veiliger en gezonder te laten werken. Het kan niet beter.

Vanuit de adviseurs van ArboTechniek hoor ik vooral waardering. Voor de openheid binnen bedrijven en de mogelijkheid echt iets te kunnen doen voor alle vakmensen. Het is vaak een eerste stap naar anders denken over veiligheid en de basis voor een langdurig contact tussen adviseur en bedrijf. Gewoon één keer in de zoveel tijd even bij praten; samen door het bedrijf lopen.

 

Maar zijn we er al? De afgelopen periode hebben vooral MKB-bedrijven een beroep gedaan op de adviseurs ArboTechniek. Maar zeker nog niet alle bedrijven zijn bereikt. De wil is er, de vraag is er. En als je het mij persoonlijk vraagt zou het jammer zijn niet al deze bedrijven te kunnen blijven ondersteunen. De infrastructuur staat; ieder bedrijf weet welke adviseur advies kan geven. En de bedrijven die nog niet de weg hebben kunnen vinden naar deze experts, kunnen we helpen deze weg te vinden. Waarom? Omdat ons werk voortdurend verandert. De technische ontwikkelingen gaan door. En de druk op onze rol als sleutelman en sleutelvrouw naar een duurzame toekomst is groot. En terecht, want we wíllen die rol ook. Maar dat vraagt wel om een vraagbaak op het gebied van veilig en gezond werken. Een partner in crime. Een expert die naast je staat. En die hebben we: de adviseurs ArboTechniek!