Samen werken aan oplossingen

Ervaringen na twee jaar advisering

Het invullen van RI&E’s, het opzetten van plannen van aanpak, het begeleiden van VCA-trajecten… Voor Barry Sikkens zijn deze werkzaamheden aan de orde van de dag. Als adviseur van ArboTechniek ondersteunt hij met  zijn collega’s  sinds 2019 in heel Nederland bedrijven uit de technische installatiebranche op gebied van veilig en gezond werken. Barry is veiligheidskundige en achter de schermen projectleider van het team adviseurs van ArboTechniek. Wat zijn de conclusies na twee jaar advisering?

 

Barry lacht als hem wordt gevraagd hoe zijn werk als ArboTechniek-adviseur eruit ziet. “Ik betrap mezelf erop dat ik iedere keer direct in de ‘wij-vorm’ praat als ik bij een organisatie op bezoek ben. Ik probeer echt lid te zijn van het team dat ik adviseer. Als ik samen kan onderzoeken wat de beste oplossing is voor het bedrijf, ben ik helemaal in mijn element!”

 

Letsel voorkomen

Wat is voor Barry het belang van veilig en gezond werken? “Voor mij is het zo logisch! Je belandt al snel bij dooddoeners als ‘samen veilig thuiskomen’ en ‘ongevallen voorkomen’. Allemaal waar natuurlijk; daar draait het om! De impact van een letsel is zo gigantisch. Niet alleen thuis, maar ook voor je directe collega’s en andere betrokkenen. En dat moeten we voorkomen. Veiligheid hangt ook samen met kwaliteit. Het is veel efficiënter om veilig en gezond te werken. Als je efficiënter werkt, werk je goedkoper. Verder werken medewerkers graag in een veilig bedrijf, dus het heeft ook een positieve uitstraling naar medewerkers of potentiële nieuwe krachten. En natuurlijk naar je opdrachtgevers. Kortom: veilig en gezond werken raakt alle bedrijfsprocessen en is cruciaal.”

"Wij zijn nog lang niet klaar!"

Barry Sikkens

Doorvragen en samen oppakken

Barry en zijn collega-adviseurs adviseren inmiddels twee jaar bedrijven in de technische installatiebranche. Wat zijn hun ervaringen? “We zijn inmiddels met ruim 500 bedrijven aan de slag gegaan. Ik zie dat er vooral een enorme behoefte is bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers. Het mooie is dat zij er vaak pas achter komen dat ze deze behoefte hebben, als wij eenmaal bij ze aan tafel zitten. Ze worden ‘getriggerd’ door het feit dat ze kosteloos ondersteuning kunnen krijgen, maar weten vaak nog niet precies waarin. Als je dan doorvraagt naar bijvoorbeeld de RI&E of een plan van aanpak, dan komt er veel los. Samen pakken we dat dan op. En als we weggaan hebben ze een RI&E die voldoet aan de Arbowet. Daarmee maak je het bedrijf niet per se per direct veiliger, maar men heeft dan wel meer inzicht in het belang van veilig werken.”

 

Concreet resultaat

Zijn er nog andere manieren waarop de adviseurs aan tafel komen? Barry knikt. “Jazeker, ook via VCA-begeleiding komen we binnen. Veel bedrijven willen een VCA-certificering maar weten niet waar ze moeten beginnen. Of ze zijn gecertificeerd volgens oude normen. Wij nemen dan een checklist met ze door en stellen een aantal vragen. Als we dan vervolgens weer weggaan, ligt er een concreet actieplan. Indien ze daarna gedurende de audit nog vragen hebben, kunnen ze bij ons terugkomen. We zien dat bedrijven deze stappen willen zetten.” Wat ervaren bedrijven als het grootste pluspunt aan de diensten van de adviseurs? Barry: “Ze zijn het meest tevreden met de inhoudelijke kennis van de adviseurs, die weten hoe ze wet- en regelgeving praktisch kunnen vertalen naar hún situatie.”

Een veiligere werkomgeving in de branche

Barry hecht er veel waarde aan dat het project ‘Veilig en gezond gedrag in de installatietechniek’ ook na 2021 doorgaat. “Omdat we nog niet klaar zijn! De behoefte is er, dat weten we. Er zijn ongeveer 10.000 bedrijven in onze branche, waarvan meer dan de helft 25 medewerkers of minder in dienst heeft. Er zijn dus nog veel bedrijven waar we nog niet op bezoek zijn geweest en dat blijkt ook wel uit het feit dat we nog wekelijks aanvragen krijgen. Dat zien we niet verminderen; integendeel. We kunnen dus nog jaren vooruit. Er is ook een groep bedrijven die het misschien nog niet weten, maar ons wel nodig hebben. Die moeten we bereiken, dáár ligt de uitdaging. Al is het maar om ze aan het denken te zetten over het belang van veilig en gezond werken. Dat besef gecombineerd met ons advies draagt bij aan een veiligere werkomgeving in de branche. En dat willen we toch allemaal?”