Ook als het misgaat is de adviseur je partner

Ook als je iedere dag zo veilig en gezond mogelijk probeert te werken, gaat er wel eens iets mis. Het overkwam Henk Smit, van loodgieters- en dakdekkersbedrijf J.S. Smit & Zoon. Een openhartige ondernemer vertelt wat er fout ging en hoe hij, met hulp van een ArboTechniek-adviseur, een positieve draai aan de situatie kon geven.

Familiebedrijf

Het loodgieters- en dakdekkersbedrijf J.S. Smit & Zoon gaat over van generatie op generatie. Henk Smit is nu de eigenaar, en voor hem waren zijn vader, opa, en overgrootvader het. En over een aantal jaar neemt zijn zoon het over. Een klein familiebedrijf dat zich voornamelijk richt op buitenwerk; dakbedekking, onderhoud, en reparaties. Henk: “We werken niet in de nieuwbouw, dus het is op onze werkplek vaak iets meer puzzelen om zo veilig en gezond mogelijk te kunnen werken. Bijna altijd gaat het goed en kunnen we de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Maar onlangs ging het een keertje mis.”

 

Onaangekondigd bezoek

Henk doelt op de keer dat een inspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) een onaangekondigd bezoek bracht aan de plek waar Henk aan het werk was. Henk legt uit. “We waren op het dak bezig en hadden even de dakrandbeveiliging weggehaald om een lastig punt te kunnen bereiken. Precies toen kwam iemand van de NLA langs, die zag ons staan. En dat betekende dat we onze activiteiten even moesten staken. Balen, maar achteraf gezien natuurlijk helemaal terecht.” En dat terwijl Henk en zijn medewerkers altijd veilig en gezond werken. “Ja, natuurlijk! We houden alle regels in de gaten en gebruiken ons gezond verstand om alles zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren. Het gaat hierdoor altijd goed en volgens de regels, maar dit was een fout.”

"De ArboTechniek-adviseur heeft ons ontzettend geholpen!"

Meer expertise

Hoe ging het verder? Henk geeft aan dat hij hulp van buitenaf heeft ingeroepen. “Tijdens de werkstop hebben we een adviseur van ArboTechniek gevraagd ons te helpen.” Het ging met name om het invullen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), zo geeft Henk aan. “Die hadden we al wel gemaakt, maar we wilden het graag laten controleren door iemand met meer expertise. En dat heeft de adviseur gedaan. Hij kon precies aanwijzen waar we de zaken goed op orde hadden en waar we nog wat extra aandacht aan konden besteden. Dit heeft ons ontzettend geholpen!”

Weer aan de slag

Vervolgens konden Henk en collega’s al weer snel aan het werk. “Je gaat een proces in waarbij je bewijsstukken moet leveren over de werksituatie. We hebben aangegeven hoe we het anders hadden moeten aanpakken. Toen mochten we weer verder.” Hoe kijkt Henk terug op deze situatie? “De fout zelf was nu eenmaal gemaakt, dat is niet goed te praten. De vraag is hoe je er vervolgens mee omgaat. Wij hebben ervan geleerd dat je bij veilig op hoogte werken niets aan het toeval moet overlaten. Ook niet als je daardoor moeilijker je werk kunt doen. Door het erover te hebben met de adviseur van ArboTechniek heeft deze situatie wel écht mijn ogen geopend. Mocht ik de volgende keer weer een vraag hebben over veilig en gezond werken, dan zou ik hem sowieso weer bellen!”