Een ontdekkingstocht door je eigen bedrijf

Jeroen Vegter, Netinstall

De komst van corona betekende veel online vergaderen en het volgen van online lessen. Maar nu Nederland zich weer opent, gaan we niet terug naar de oude manier van werken. En dat merkt Netinstall absoluut. Het bedrijf houdt zich bezig met bekabeling, online samenwerken en asset management. Accountmanager Jeroen Vegter startte in januari 2021 met zijn functie en het enthousiasme spat eraf! Hij ziet veel kansen, maar dat vraagt ook inzet op gebied van veilig en gezond werken.

Jeroen had eigenlijk weinig kennis over veilig werken. “Het is altijd druk. De waan van de dag bepaalt het ritme van onze dagen. Dus toen ik door een branchecoach werd getipt over de inzet van een adviseur van ArboTechniek, stond ik daar absoluut voor open. We hebben een groeistrategie waarin de mensen die het werk doen van groot belang zijn. Dan moeten we ook aandacht besteden aan hun veiligheid.”

 

Ontdekkingstocht

Samen met de adviseur ArboTechniek werd een RI&E opgesteld. We hebben samen door het bedrijf gelopen en dat leidde tot een actielijst. We hadden nog wel wat te doen. De vluchtwegen moesten worden aangepast en vooral ook worden aangegeven. De brandblussers en ladders waren niet gekeurd. De roldeuren waren ook niet gekeurd. We hebben alles opgepakt en we hebben als huurder van dit bedrijfspand ook de verhuurder aangesproken. Want hij is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de roldeur. Het was een ontdekkingstocht door het bedrijf en dan kom je veel tegen.”

 

Helpende hand

Was het een verrassing? Jeroen lacht: “Als ik eerlijk ben niet. We wisten het wel. Maar door de waan van de dag gaat het gewoon door. Het zal veel MKB-bedrijven gebeuren. Je bent bezig met vandaag en morgen; dan is er te weinig aandacht voor veilig werken.” En dat was ook het fijne van de adviseur van ArboTechniek: geen oordeel maar een helpende hand. “We liepen samen door het bedrijf en namen alles samen door. Dat klinkt als veel tijd, maar het is veel minder dan als je alles zelf moet doen. Je hebt gewoon een partner.”

"Ik vind veilig werken belangrijk, én ik heb er lol in!"

Jeroen Vegter

Verschil maken

Veiligheid is een unique selling point (USP) voor een bedrijf. Zo wil Jeroen ook kijken naar veilig werken. “We weten dat de opdrachtgever het ook belangrijk vindt. Als je bijvoorbeeld zorgt dat het bedrijf een VCA-twee-sterren-certificaat heeft, dan kan je het verschil maken.” Maar het gaat ook om het veiligheidsbewustzijn en het communiceren. “We zorgen dat iedereen een bus heeft met veilig gereedschap en de beschermingsmiddelen. Maar als de plek waar we werken niet veilig is, moeten we dat weten. We moeten ons op basis van de risico’s bewust kunnen afvragen: doen we het wel of doen we het niet? Een project-RI&E helpt hierbij. We hebben een ketenverantwoordelijkheid en die moeten we serieus nemen.”

 

Bewust

Netinstall heeft in de afgelopen maanden veel geïnvesteerd in veiligheid en het inzicht van het bedrijf op het gebied van veilig en gezond werken is gegroeid. “Je merkt het in alle lagen. Vanuit het management tot op de werkvloer. We hebben toolboxmeetings, we gaan onderling het gesprek aan en de bewustwording is toegenomen. Maar we blijven ons ook de vraag stellen: hoe kunnen we nóg veiliger werken?” Jeroen heeft zich de afgelopen maanden samen met ArboTechniek-adviseur Barry Sikkens ingewerkt, en hij moet bekennen: het is interessante materie. “Ik ben een leek in zo’n klein bedrijf, maar ik vind het belangrijk en heb er veel lol in.”

Aanrader

Zou je elk bedrijf een adviseur ArboTechniek gunnen? Jeroen hoeft niet lang na te denken: “Absoluut! Ze kunnen met een minimale investering de risico’s op het gebied van veiligheid in kaart brengen en je ondersteunen. De communicatie is goed. En je weet dat je een partner hebt. En dat is juist in deze drukke tijden heel fijn.”