Elke avond veilig aan de eettafel

Een kijkje achter de schermen bij de leerkringen

Je bent arbofunctionaris bij je bedrijf en je missie is duidelijk. Je wilt veilig en gezond werken naar een hoger niveau tillen binnen de organisatie; of het nu gaat om het voldoen aan nieuwe regels, een cultuuromslag, of gedragsveranderingen. Zelf kom je waarschijnlijk een heel eind, maar het kan fijn zijn te sparren met vakgenoten; om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Daarom organiseert ArboTechniek al twee jaar verschillende leerkringen waarin arbofunctionarissen van gedachten wisselen over veilig en gezond werken. Hoe ziet zo’n traject eruit? Twee deelnemers geven een kijkje achter de schermen.

Noem ze gerust arbo-duizendpoten. Dennis Veenstra en Rob Lindenberg houden zich dagelijks bezig met veilig en gezond werken. Dennis als QESH-coördinator bij Van Lente Systeemintegratie en Rob als manager QHSE bij Aqua+. De afgelopen anderhalf jaar deden zij mee aan de leerkring van ArboTechniek in het oosten van het land. Waarom is veilig en gezond werken voor hen zo belangrijk?

 

Een veilig werkveld

“Je zult dit cliché al vaak gehoord hebben”, glimlacht Dennis. “Maar uiteindelijk is dat wel waar het om draait: je wilt als bedrijf gewoon dat de medewerkers ’s avonds veilig thuiskomen bij hun familie. Er zijn in dit werkveld regelmatig situaties die gevaar op kunnen leveren. Daar moet je structureel aandacht aan besteden.” Dennis geeft aan dat veiligheid ook onderdeel uitmaakt van de kwaliteit die je als bedrijf levert. “Het heeft te maken met het elimineren van risico’s en het pakken van kansen. De kwaliteit is hoger op het moment dat je goed werk levert en daar hoort veilig werken bij. Met de goede voorzorgsmaatregelen, veilig gereedschap en de juiste kennis maak je de kans op ongevallen kleiner.” Rob sluit zich hierbij aan. “Iedereen wil toch ’s avonds veilig aan de eettafel zitten? Daar staan we als bedrijf voor! En ik vind het heel waardevol om mij daar dagelijks hard voor te maken. Die persoonlijke drive zit er wel achter, ja.”

 

Intervisie met gelijkgestemden

Hoe zijn de twee terecht gekomen bij de leerkringen? Dennis: “Ik ben er via Techniek Nederland mee in aanraking gekomen en was direct geïnteresseerd.” Rob schoof via een andere route aan. “Ik kom regelmatig bij de Praktijkdagen van ArboTechniek en zag daarna de leerkringen voorbijkomen in een mailing. Het leek mij erg mooi kennis over veilig en gezond werken onderling te delen.” Het traject volgde een vooraf afgesproken stramien, waarbinnen wel de nodige vrijheid bestond. Dennis legt uit. “Tijdens de eerste sessie kwamen we bij elkaar om kennis te maken. Toen keken we samen waar we tegenaan liepen en welke onderwerpen eruit sprongen. Elk onderwerp stond vervolgens centraal in een vervolgbijeenkomst, waarin één deelnemer een presentatie gaf.” Rob vult aan: “Ik heb veel gehad aan de intervisie met gelijkgestemden bij soortgelijke organisaties. Daarnaast vond ik het leerzaam om van anderen te horen hoe zij beleidsinstrumenten praktisch toepassen.”

"Goede voorbeelden zijn altijd handig."

Rob Lindenberg

Aanzetten tot denken

De bijeenkomsten brachten de twee veel. Dennis is enthousiast: “De eerste sessie ging over een onderwerp waar wij als bedrijf veel over weten. De collega’s in de leerkring waren hier iets minder ver mee en zij konden met onze ideeën echt verder. Het mooie was dat er vanzelf een onderwerp voorbij kwam – in mijn geval het omgaan met toolboxen – waar ik zelf veel aan had, zonder dat ik dit vooraf als doel had. Daarom geven de leerkringen alle deelnemers ontzettend veel energie!” Rob benadrukt de vertaling naar de praktijk. “Er zit altijd wel iets tussen dat aanzet tot denken. Vervolgens kun je dat meteen toepassen in de dagelijkse praktijk, juist omdat andere bedrijven laten zien hoe zij dat doen. En goede voorbeelden zijn altijd handig.”

"Je zou in elke branche een leerkring moeten hebben!"

Dennis Veenstra

Samen sta je sterker

Het traject in Oost-Nederland duurde uiteindelijk zeven bijeenkomsten en is inmiddels beëindigd. Zouden de beide heren anderen ook aanraden mee te doen aan een leerkring? Dennis grijnst. “Sterker nog, in elke branche zou je dat moeten hebben! Je kunt er zó veel uithalen. Samen sta je gewoon zoveel sterker!” Rob is het met zijn collega-leerkringdeelnemer eens. “Sowieso! Het heeft altijd een meerwaarde om informatie op te halen en je eigen kennis up-to-date te houden. Het kunnen delen van je eigen kennis is daarnaast ontzettend leuk. Natuurlijk leer je tijdens de ene bijeenkomst meer dan in de andere. Maar dat is op zich niet erg hoor; uiteindelijk kun je je altijd weer verder ontwikkelen. Bovendien is het thema veilig en gezond werken voortdurend in beweging. En de leerkringen van ArboTechniek bewegen mee!”