Een mooie reis
Ga je uit eten, dan denk je vooral aan lekker eten. Maar Wilfried Tolhuisen kijkt verder. De werkomgeving van het keukenpersoneel is van groot belang. Het bedrijf Miwo by Halton uit Linschoten dat door Wilfried wordt aangestuurd is de partner in crime van vele horecabedrijven. Van belang hierbij zijn ontwikkeling en veiligheid.
We zijn op bezoek in Linschoten. De deur gaat open en voor ons staat Wilfried Tolhuisen (54 jaar). Een warme ontvangst en direct een gesprek, dat is wat opvalt. Een warm en oprecht mens. Een people manager. Gedreven vanuit het vak en de mens. En wat zal opvallen tijdens het gesprek is dat hij humoristisch, kritisch, daadkrachtig is. Geen poespas maar open en recht zijn raap. En vooral ook bouwend op een bak ervaring.
Mooie reis
Wilfried heeft een mooie reis door de branche afgelegd voordat hij als directeur-manager bij Miwo by Halton terecht kwam. Van de werkvloer naar de directiekamer! Wilfried: “Dat was mooi, maar ook spannend. Ik als mensen-mens in een directie-rol. De verantwoordelijkheid hebben over zoveel mensen en dus ook hun gezinnen… ik lag wel even wakker. Ik heb de uitdaging opgepakt en vanaf het begin het zo gedaan dat het mijn manier is. Dus geen aparte directiekamer, maar gewoon een werkplek bij de andere medewerkers.”
''Natuurlijk is veilig werken een onderdeel van ons denken. Maar met de instrumenten van ArboTechniek kan ik weer verder.”
Uitdagingen genoeg
Een nieuwe rol geeft nieuwe uitdagingen? Wilfried knikt. “Absoluut! Dat begint met de sector zelf. De horeca heeft het zwaar en dat betekent dat wij nog meer maatwerk moeten leveren dat echt effect heeft. Verduurzaming en energiebesparing zijn dus standaardonderwerpen die we meenemen in ons advies. En dat vraagt wat van onze adviseurs en vakmensen. Om kleine MKB-bedrijven mee te nemen in het verhaal rekening houdend met wat er ook financieel mogelijk is. Want het is geen vetpot.”
Blijven ontwikkelen
In zijn nieuwe rol vindt hij ontwikkeling van de medewerkers van groot belang. Hij was blij met de kennismaking met Wij Techniek. Zij boden allerlei mogelijkheden van scholing en ontwikkeling. “Na het eerste gesprek dat ik had, was ik zo blij. Zo kwam ook het thema veilig werken weer op het netvlies. Natuurlijk is dat een onderdeel van ons denken. Maar met de instrumenten van ArboTechniek, een programma van Wij Techniek, kan ik weer verder.”
“We maken samen stappen om het werk echt veiliger te maken. Kansen pakken is veilig kansen pakken!”
Veilig werken
Wilfried heeft eigenlijk maar één missie: zijn medewerkers moeten blijven nadenken. Iedereen moet in de avond weer veilig thuis kunnen komen. Ook als dat economisch gezien niet handig is. Hij geeft een mooi voorbeeld. “Enkele weken geleden moest een nieuwe luchtbehandelingskast worden geplaatst op een dak. We hadden daar een hijskraan voor nodig. Op de ochtend dat ze daar staan en een hijskraan is gehuurd, word ik gebeld. De mannen zagen dat er een ijsplaat op het dak lag. Het was niet verantwoord om daar al glibberend aan het werk te gaan. Je denkt natuurlijk even aan de extra kosten voor de huur van een hijskraan, maar het was snel helder voor mij: men mocht niet het dak op. Ik was eigenlijk erg trots op mijn mensen. Een goede beslissing, bellen en informeren, en samen het besluit definitief maken. Met maar één doel: iedereen is weer veilig thuis ’s avonds. Zelfs de klant gaf ons een compliment!”
Met een arboadviseur van ArboTechniek maakte Wilfried een lijst van aandachtspunten als het gaat om veilig werken. En hij besloot het goede voorbeeld te geven. Hij werd zelf de BHV-er in het bedrijf. “We maken samen stappen om het werk echt veiliger te maken. We hebben zicht op wat er moet gebeuren. Kansen pakken is veilig kansen pakken!”
Dit artikel verscheen eerder in InstallateursZaken.