Met plezier Nederland een stukje veiliger maken

Indy van Raaij, adviseur ArboTechniek

Vanuit een passie voor rondom (internationale) veiligheidsvraagstukken en geïnspireerd door een vader die bij de politie zat is Indy van Raaij nu zelf ook aan de slag om Nederland een stukje veiliger te maken, maar dan op de werkvloer In zijn functie als adviseur bij ArboTechniek helpt hij bedrijven rondom het onderwerp veilig en gezond werken. Een enthousiaste en energieke adviseur vertelt over zijn boeiende werk.

Passie voor het vak

Zowel van huis uit als vanuit zijn studie werd Indy van Raaijs passie voor veilig en gezond werken aangewakkerd. Toen hij uiteindelijk op de studie Integrale Veiligheidskunde uitkwam, kwamen er veel thema’s aan bod die hem aanspraken. “Het ging van infrastructuur tot evenementen. Maar uiteindelijk bleek de mensgerichte kant voor mij het meest interessant. Vooral het sociale aspect sprak mij erg aan.” Op die manier is Indy uiteindelijk als adviseur bij ArboTechniek terechtgekomen.

 

Het leven van een ArboTechniek-adviseur

Hoe ziet een gemiddelde dag van een ArboTechniek-adviseur eruit? Indy: “Mijn werk begint vaak met een aanvraag vanuit een bedrijf rondom een RI&E, dat is de risico-inventarisatie en -evaluatie. Aan de hand van deze aanvraag neem ik dan contact op met het bedrijf om de details te bespreken. Denk hierbij aan het aantal medewerkers en de specificaties van de locatie. Met deze informatie inventariseer ik waar ondersteuning nodig is.”

 

Wanneer de inventarisatie gemaakt is wordt het bedrijf bezocht door Indy en zijn collega’s. “Zij weten bijvoorbeeld vaak niet hoe een RI&E in elkaar zit. Samen vullen wij deze dan verder in en helpen we het bedrijf op weg met veilig en gezond werken. Later vindt er nog een check-in-moment plaats waarbij we kunnen kijken hoe het bedrijf zich in de tussentijd heeft ontwikkeld aan de hand van het plan dat gemaakt is, en of er nog behoefte is aan verdere ondersteuning.”

 

Er vinden ook klussen plaats op de projectlocatie zelf. Indy vertelt: “Dan wordt er naast een kantoorbezoek óók gezocht naar verbeterpunten op de bouwplaats. Een voorbeeld hiervan is een onderaannemer die klussen zelfstandig doet in opdracht van het bedrijf, maar daarbij de veiligheid uit het oog verliest. Hoe ga je daarmee om? Boeiende vraagstukken en echt mensenwerk.” Maar ook hoogtewerkers die zich vanwege de haast bij een klus vergeten vast te maken is iets wat voorkomt, zo vertelt Indy. “De uitdaging is dan om de veilige manier bespreekbaar te maken zodat het uiteindelijk vanzelfsprekend wordt.”

"De RI&E-tool van ArboTechniek voorziet in een grote behoefte, en maakt ook mijn werk makkelijker!"

Veelvoorkomende problemen

De opdrachten die Indy het meest tegenkomt zijn zoals eerder beschreven de bedrijven die op weg geholpen moeten worden met de RI&E. “Ze weten dat het moet en dat het wettelijk verplicht is. Bedrijven voldoen er in de praktijk vaak wel aan, maar hebben niks op papier staan. En vanwege de snelheid waarmee soms gehandeld moet worden, kunnen er onderdelen vergeten worden. Met de RI&E worden alle aspecten rond veilig en gezond werken meegenomen én op papier gezet. ArboTechniek heeft een eigen branche-RI&E-tool die het bedrijven extra makkelijk maakt. Ik merk dat hier een grote behoefte aan is, en het maakt ook mijn werk makkelijker.”

Advies voor bedrijven

Heeft Indy nog een tip die hij wil meegeven aan bedrijven in de techniek? “Mijn tip: op het moment dat je een passend beleid wil voeren voor jouw medewerkers, dan is een RI&E écht de basis. Als die klopt heb je een stabiel fundament om op voort te borduren.. Mochten er dan nog actiepunten zijn binnen je bedrijf, dan kun je altijd terugvallen op de RI&E om aan een oplossing te werken.” En natuurlijk heeft Indy ook een directere oproep voor de bedrijven in de branche. “Kom je er zelf niet uit, neem contact met ons op! Geen vraag is voor ons te gek; wij pakken alles met plezier op om Nederland een stukje veiliger te maken!”

Wil jij ondersteuning bij veilig en gezond werken in jouw bedrijf? Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt. Deze voorziet je geheel kosteloos van advies op gebied van veilig en gezond werken.