Een visie om op te bouwen

De sociale partners vormen de motor achter ArboTechniek. Werkgevers en werknemers zetten samen de schouders eronder om iedereen in de techniek nóg veiliger en gezonder te laten werken. Binnenkort doet ArboTechniek dit vanuit een nieuwe visie. Wat is deze nieuwe visie op veilig en gezond werken? Hoe komt het tot stand? En waar ligt de komende jaren meer focus op?

"Er wordt veel van de techniek gevraagd."

Mari Garcia en Stijn de Geus zitten beiden in de regiegroep van ArboTechniek en werken dus mee aan de vernieuwde strategie. Mari is bij werkgeversorganisatie Techniek Nederland verantwoordelijk voor het thema veilig en gezond werken, terwijl Stijn actief is als teamleider duurzame inzetbaarheid bij vakbond FNV Metaal. Zij weten dus wat er op het spel staat.

 

Randvoorwaarde

Waarom komt er een nieuwe visie van ArboTechniek? Stijn legt uit. “Het is ingestoken vanuit een positieve gedachte. Het is altijd goed om te kijken waar je staat. Wat kunnen we beter doen? Hoe kunnen we de vakmensen en bedrijven beter van dienst zijn? En zijn er dingen die we kunnen leren van andere branches?” Mari vult aan. “Ik ben het daar helemaal mee eens. Er wordt veel van de techniek gevraagd de komende jaren. Kijk maar naar digitalisering, de energietransitie, krapte op de arbeidsmarkt… genoeg thema’s waar de techniek oplossingen kan bieden. Veilig en gezond werken blijft de randvoorwaarde. De nieuwe visie gaat over de vraag hoe we hier invulling aan geven.”

"Deze visie wordt de leidraad voor de komende jaren."

Maatschappelijke ontwikkelingen

Mari en Stijn benadrukken dat ze bij het nadenken over de nieuwe visie goed om zich heen kijken. Stijn: “Je hebt te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan ongewenst gedrag. Door verschillende gebeurtenissen in de actualiteit ligt dit thema onder een vergrootglas. Dit is één van de redenen waarom we binnen ArboTechniek graag voldoende aandacht willen besteden aan psychosociale arbeidsbelasting.” Mari: “We hebben nieuwe uitdagingen de komende jaren op gebied van veilig en gezond werken. De werkvloer staat niet stil, maar is voortdurend in beweging. Voldoet onze missie wel aan de eisen van 2023 en verder? Dat is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden.”

 

Leidraad voor de komende jaren

Hoe werkt dat eigenlijk, een nieuwe visie opstellen? Stijn schetst het proces. “We hebben een onderzoek laten doen om de nodige feiten boven tafel te krijgen. Vervolgens is het een kwestie van praten, waarbij we ook veel waarde hechten aan de blik van externen. Wat gaat goed en wat gaat minder goed? En hoe willen we ArboTechniek laten zien aan de buitenwereld? Wat wordt de manier van werken? Dit soort vragen zijn we nu aan het beantwoorden.” En dan? Mari: ”De visie die uit al deze gesprekken voortkomt zetten we vervolgens op papier en dat wordt dan de leidraad voor de komende jaren. Het is een zorgvuldig proces, dus we nemen de tijd. Rond de zomer verwachten wij dat het af is.

"De tevredenheid over de adviseurs van ArboTechniek is groot."

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Waarom is het zo belangrijk dat ArboTechniek gedragen wordt door alle sociale partners in de techniek? Mari: “Omdat we als sociale partners écht een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen. Als ik spreek voor Techniek Nederland, dan kan ik zeggen dat veilig en gezond werken echt wordt gezien als een kernthema.” Stijn is het daarmee eens. “Voor de vakbonden is het precies hetzelfde. Wij vinden veilig en gezond werken hartstikke belangrijk voor de vakmensen in de branche. Daar is geen discussie over. Wij willen dat veilig en gezond werken in de genen van ieder bedrijf komt te zitten. Daar zijn we nu nog niet, maar hopen hier wel naartoe te groeien de komende jaren.”

 

Het verschil maken

De uitdaging is dus duidelijk. Maar: er zijn tot nu toe goede resultaten behaald waar stevig op kan worden voortgebouwd. Stijn: “Zeker weten! Een mooi voorbeeld zijn de adviseurs van ArboTechniek. Zij krijgen heel veel vragen, maar 95% gaat over de basis, en dan vooral over de RI&E. Zij helpen bedrijven hier echt een start mee laten maken, en de tevredenheid binnen de branche is groot. Mari voegt toe: “Dit laat zien hoe groot de behoefte is. Aan de andere kant betekent dit dat we wel wat werk te doen hebben om die basis op orde te krijgen. Het zou prachtig zijn als we over 2 jaar constateren dat er meer verdiepende vragen bij de adviseurs binnenkomen in plaats van basisvragen. Want er is zoveel te leren, er zijn zoveel regels. Bedrijven weten niet alles over ieder onderwerp. ArboTechniek kan hier écht het verschil maken!”

Zodra de nieuwe visie van ArboTechniek bekend is, zal hierover worden gecommuniceerd. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief, LinkedIn of Twitter.